24 timmar om dygnet, 365 dagar om året

Don José Carlos González Sánchez från Carabanchel, en stadsdel i Madrid, är kyrkoherde i församlingen Herrens Inkarnation i distriktet San Blas. Vi samtalar med honom om hans kapell för ständig eukaristisk tillbedjan och om andra saker.

”Mer än något annat specifikt karaktäristiskt föredrar jag att säga att kapellet för ständig tillbedjan i vår församling är en skatt. Allt började på initiativ av den föregående kyrkoherden för fem år sedan, kanske med tanken att få den eukaristiska tillbedjan att fortsätta under en viss tid…, och nu har den pågått i fem år, 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Det är underbart att se hur människorna kommer för att be, hålla Herren sällskap… Den största tillströmningen är i solnedgången och i gryningen. På sista tiden har också många kommit vid middagstid: de arbetar i närheten, och när det är lunchdags, äter de något i all hast och kommer sedan hit och ber.

Don José Carlos är också kaplan vid Filosofiska Fakulteten vid Universitetet Complutense i Madrid och på ett äldreboende: Han är medlem i Heliga Korsets Prästsällskap och säger naturligtvis: ” Jag har inte långtråkigt, absolut inte. Med knapp nöd lyckas jag stå bakom en Facebook. I församlignen har vi en kommunitet som tillhör Neokatekumenatet, en grupp tillhörande den karismatiska förnyelsen; vi har trosundervisning inför 1:a kommunionen, för barn som gått till sin första kommunion och för konfirmander, kurser för förlovade par…; vi driver också en matsal för gamla, där 25 personer varje dag kan äta en varmrätt; varje månad delar vi ut mer än 300 paket livsmedel till behövande familjer; det finns också en sammanslutning av mycket aktiva personer som organiserar olika aktiviteter, samlingar för anonyma alkoholister, för anonyma spelberoende…”

Vi frågar honom vilken återverkan den ekonomiska krisen haft på hans församlingsbor; han svarar att ”de 4000 personer som tillhör församlingen framför allt är människor av en viss ålder och bland dessa kanske krisen märks mindre, även om den märks. Till exempel har vi denna månad delat ut 312 paket livsmedel som Livsmedelsbanken gett oss, medan bara 14 hade bett om denna hjälp under samma månad förra året.”

Vår Herres bebådelses församling

”Jag vill gärna förklara – fortsätter han, för att återföra samtalet till det som ligger honom varmast om hjärtat – att församlingen finns, därför att folk upptäcker att Kyrkan är en familj där alla blir mottagna och omhändertagna en och en, inte för vad de äger utan för vad de är. Det är underbart att vara med när en människa upptäcker Kristus, och detta händer ofta, Gud vare tack, vid undervisning inför dopet eller till kommunionen, när barnen är nära sina föräldrar och dessa finner något som de sökt utan att riktigt veta var de skulle finna det. Till exempel har vi varje år några vuxendop.