”Att duka vackert är en kärleksförklaring”

– Att bemöta människor är mitt sätt att göra gott i världen, säger Carmen De Zafra. Hon utbildar hotell- och restaurangpersonal i konsten att få kunderna att känna sig älskade.

Carmen De Zafra utbildar handledare för National Vocational Qualification

Maten är en viktig del av våra liv. Vi måste få i oss näringen, annars klarar vi oss inte. Men för att må bra behöver vi mer. Erkännande, uppskattning, mänsklig värme och kärlek.

Det är något som Carmen De Zafra tar vara på varje dag.

– Vi människor har en själslig dimension och behöver bemötas som sådana. Så måltiden handlar inte bara om mat, det handlar också om gemenskap, relationer, respekt och värdighet.

– Att duka ett bord vackert, lägga upp maten fint och vika en stärkt linneservett kan vara en kärleksförklaring. Det är ett sätt att visa omtanke, ett sätt att säga till personen: Jag uppskattar dig, du är värd min ansträngning.

Vi träffas i ett vackert hus på Östermalm i Stockholm, där Carmen bor och hjälper till att driva ett studenthem för unga kvinnor. Trots trafiken utanför är här helt tyst. Vi passerar elegant möblerade rum från förra sekelskiftet. Tar vår fika i biblio­teket där pelargonerna ställts för övervintring i det ljusa burspråksfönstret. Vi besöker köket och matsalen där de boende intar sina måltider tillsammans, och tittar in i det luftiga vardagsrummet där man då och då anordnar musikaftnar och föreläsningskvällar.

Om att fylla 40 år: ”Det är en dag att tacka Gud för alla goda gåvor Han gett mig så att jag kan ge dem vidare till.”

Miljön är en lisa för själen. Jag tänker att så här skulle jag kunna bo och må väldigt bra.

– Jag tror att det är mycket viktigt att få människor att trivas och må bra. Det kan hålla samman familjen och få ett företag att blomstra, säger Carmen.

– Jag ser det som min uppgift att bemöta studenterna som bor här, och som kommer från alla delar av Sverige, så att de mår bra, trots att de kanske saknar sin familj. Och jag försöker att förmedla vikten av omsorg och omtanke i mitt jobb, som faktiskt är min passion.

Carmen De Zafra kom till Sverige för fem år sedan, efter ett jobberbjudande hon inte kunde säga nej till. Sedan dess utbildar hon handledare för ett internationellt utbildnings- och praktikprogram för personer verksamma inom hotell- och restaurangbranschen. Programmet heter National Vocational Qualification och är ännu så länge relativt okänt i Sverige, men väletablerat runt om i Europa. Har man diplom från NVQ kan man utan svårigheter få jobb i de flesta europeiska länder, samt på vissa håll utanför Europa.

Carmen själv har tre universitetsexamina. Hon har jobbat inom hotell- och restaurangbranschen i Spanien, Storbritannien och Nederländerna, och undervisat på Hotell- och restauranghögskolan i spanska Valencia.

Att duka ett bord vackert, lägga upp maten fint och vika en stärkt linneservett kan vara en kärleksförklaring.
Hon är också med i den katolska organisationen Opus Dei vars mål är ”att så frid och glädje omkring sig och alltid sträva efter att ha Gud i fokus i vardagen.”

– Ja har alltid älskat att laga mat. Men den här speciella inställningen till maten, att man genom att tillaga och servera den med kärlek kan visa respekt, uppskattning och omtanke, det har jag lärt mig sedan jag gick med i Opus Dei. Innan dess såg jag på maten och livet på ett ganska materialistiskt sätt. Nu tänker jag på kärleken till Gud och mina medmänniskor.

Anna Bieniaszewski Sandberg

DAGEN.SE