Dora

Dora föddes år 1914 i Boca de Huérgano, Spanien. År 1946 flyttade hon till Rom för att där arbeta i hushållet i det första Opus Dei-centret i den italienska huvudstaden. Hennes kvarlevor vilar i kryptan till prelatskyrkan Santa Maria de la Pace.

Den 12 januari firade biskop Javier Echevarría, Opus Deis prelat, i St. Eugenio-ba­si­likan den högtidliga be­gra­vnings­mässan av Dora del Hoyo inför krist­trogna från hela världen.

Dora del Hoyo föddes år 1914 i Boca de Huérgano i Spanien. Hon lärde känna Opus Dei när hon var 29 år gammal, i Madrid där hon arbetade i hushållet för studenthemmet Moncloa. Den 18 mars 1946 blev hon i Bilbao den första kvinnan som bad om medlemskap i Opus Dei för att med sitt yrkesmässiga kunnande få ägna sig åt hushållsarbete för Opus Dei-centrerna. Hon hade flyttat till Bilbao för att få medverka vid grundandet av studenthemmet Abando.

På inbjudan av den helige Josemaría, begav hon sig till Rom den 27 december 1946 för att medarbeta i hushållet vid prelaturens huvudsäte och för att utbilda andra personer till att utföra detta arbete väl. Alltsedan dess bodde Dora del Hoyo stadigt i Rom och var till mycket stor hjälp för den helige Josemaría, även i andra länder, som England, Frankrike och Irland.

Efter det att den helige Josemaría bortgång, fortsatte hon att yrkesutbilda yngre kvinnor från hela världen och var på det viset också till stöd för Opus Deis grundares förste efterträdare, biskop Alvaro del Portillo.

I kryptan

Hon blev känd i mer än femtio länder på grund av sin yrkeskompetens och den offervilja hon alltid gav prov på. På så sätt blev hon mycket uppskattad av alla dem som vördar den helige Josemaría. Därför har Opus Deis nuvarande prelat, biskop Javier Echevarría, bestämt att hennes kvarlevor skall vila i kryptan till prelatskyrkan Santa Maria della Pace i Rom, nära den helige Josemaría och biskop Àlvaro del Portillo.

På så sätt kan de många personer som kände henne eller som beundrade hennes arbete för Opus Dei visa henne sin tillgivna hyllning och tack.