Ett fint sätt att tillbringa sommaren i New York.

En trevlig sommar för tjejerna på Institut Rosedale Achievement Center betyder att stiga upp tidigt, arbeta på morgonen, gå på lektioner på eftermiddagen: och att på kvällen komma hem trött, belåten och med pengar i fickan.

Ana håller en kurs på Rosedale.

Sommarlägret som organiseras av Rosedale erbjuder tjejer en möjlighet att förvärva yrkeskompetens och att hjälpa dem att få ett arbete för att omsätta dessa kunskaper i praktiken. Det är en av verksamheterna på Rosedale Achievement Center, som finns i South Bronx i New York, som därutöver erbjuder rådgivande program för att utveckla och förbättra karaktären. Detta centrum, som inspirerats av den helige Josemarías budskap, öppnade sina portar för 20 år sedan i syfte att hjälpa tjejerna i New York i deras skolutbildning, i deras personliga utveckling och deras kristna fostran.

Inom arbetsområdet får tjejerna kurser i dokumentation, maskinskrivning, datakunskap, telefoni, redigering av redogörelser, yrkesetik och planering av arbetet. Från och med sommaren 2000, då programmet för arbetsplatser började, har 40 elever från Rosedale fått ett arbete på halvtid i flera företag i New York.

Sommarens program

Melissa, elev på Aquinas High School i Bronx, har i år deltagit i sommarprogrammet och fick tillfälle att arbeta som sekreterare hos Success Image, ett företag för yrkesorientering. ”Detta arbete fordrade en person som var behaglig, tålmodig, energisk och med en vilja att lyckas,” kommenterar Melissa. ”Mitt arbete bestod i att organisera arkiv och dokumentsamlingar och att mata information om kunderna i företagets databas. Jag kunde i stor utsträckning lösa de flesta uppgifterna.”

Melissa, Emily, Raquel och läraren Roxana, förbereder en PowerPoint-presentation.

La Starr, elev i den statliga skolan Wingsi Bronx, arbetade i ett försäkringsbolag. ”Mitt arbete bestod i att skicka fax, göra kopior, fylla i anteckningar om påföljd och fastställa trovärdigheten i uppgifterna, ta hand om telefonsamtal och anteckna meddelanden.”

”Under min praktik lärde jag mig att knyta förbindelser och att arbeta med människor äldre än jag. Jag lärde mig också att människor blir förargade, när man ringer till dem, därför att de inte betalat en skuld. Dessa lektioner var mycket lärorika. Jag kommer aldrig att vara rädd för att söka jobb. Kursen lärde mig att det är nödvändigt att få en examen för att få lön och ett arbete som man tycker om.

Tjejerna på Rosedale lär sig genom att arbeta men också på själva centrum. En grupp lärare ger dem kurser om olika aspekter i förhållande till arbetet.

La Starr på jobbet i ett försäkringsbolag.

Ana som tagit en examen på en handelsskola i Barcelona, håller alla dagar seminarier om företagens etik och om att erhålla yrkeskompetens. Tjejerna studerar frågor som hederlighet, ansträngning, initiativ, tro, viljestyrka och engagemang.

Roxana, en äldre lärare på Business Department vid Rider University (New Jersey) ger kurser om programmen Word, Excel, Power Point och Access. ”Jag tycker att programmet är storartat. Tjejerna kan nu göra arbeten, presentationer och affischer på dator. De har blivit mera utåtriktade och självsäkra: i allmänhet har deras attityd förbättrats”, säger hon. I detta fall består arbetet i slutet av kursen av en Power Point-presentation, där varje tjej framför sina yrkesplaner.

Martha, assistent på Columbia University, och Christie, studievägledare, arbetar individuellt med varje tjej för att hjälpa dem att genomföra en sammanfattning och en personlig värdering för att uppnå målen i yrket och de förslagna målen i skolan.