Prelaturens organisation

Prelaturen leds av en prelat i enlighet med kyrkolagen och Opus Deis egna stadgar. Den har sitt säte i Rom.

Opus Deis prelat är msgr Fernando Ocáriz.

Prelaten, och i hans ställe vikarierna, har fullmakt att leda Opus Dei: han är prelaturens ordinarie överhuvud.

Opus Deis prelat sedan den 23 januari 2017 är msgr Fernando Ocariz.

Hjälpvikarie är msgr Mariano Fazio

Generalvikarie är fader Antoni Pujals i Ginebreda

Centralsekreterarvikarie är fader Jorge Gisbert

Prelatsämbetet har sitt säte i: Viale Bruno Buozzi 73, 00197 Rom, Italien.

Prelaturen Opus Dei styrs av Kyrkans allmänna rätt, den apostoliska konstitutionen Ut sit och sina egna stadgar, också kallade Opus Deis partikulärrätt. I kyrkolagen från 1983 finns de grundläggande normerna för personalprelaturer. (§ 294-297).

Prästerna som utgör prelaturens prästerskap är helt avhängiga prelaten, som anvisar dem deras pastorala uppgifter, vilka de utför i nära förening med stiftets pastorala organisation. Prelaturen ansvarar för deras uppehälle.

Lekmännen är avhängiga prelaten i det som rör prelaturens specifika uppdrag. De underkastar sig de civila myndigheterna på samma sätt som de andra medborgarna och de kyrkliga myndigheterna på samma sätt som andra katolska lekmän.

För att styra Opus Dei stöds prelaten av ett råd bestående av kvinnor, Centralrådet, och ett annat bestående av män, Generalrådet. Båda har sitt säte i Rom.

För sin styrning av Opus Dei stöds prelaten av ett råd bestående av kvinnor, Centralrådet, och ett annat bestående av män, Generalrådet. Båda har sitt säte i Rom.

Utöver hjälpvikarien, generalvikarien och centralsekreterarvikarien är generalrådets ledamöter Javier de Juan, Marcelo Henrique Valenga, Andrew Joseph Laird, Luis Romera och Julien Nagore.

Centralrådets ledamöter är Isabel Sanchez Serrano, Maria Diaz Soloaga, Nicola Waite, Fernanda Lopes, Kathryn Plazek, Inocencia Fernández, Susana Lopez och Rosario Libano Monteiro.

Man har även utsett regionala delegater, både manliga och kvinnliga, vilka ska ansvara för prelaturens apostoliska arbete på den geografiska plats de fått sig tilldelad. Just nu är de 49 och kommer från mer än 30 länder.

Prelaturen styrs kollegialt: prelaten och hans vikarier utövar alltid sina ämbeten i samarbete med sina respektive råd, vilka till största delen utgörs av lekmän.

Prelaturens generalkongresser brukar vanligtvis samlas vart åttonde år. Deltagarna är medlemmar från de olika länder där Opus Dei verkar. Under dessa kongresser studeras prelaturens apostoliska arbete och man föreslår riktlinjer för den framtida pastorala verksamheten för prelaten. Under kongressen förnyar prelaten sina råd.

Prelaturen är uppdelad i områden eller territorier som kallas regioner. I ledningen för varje region, vars utsträckning kan sammanfalla med ett land men inte alltid gör det, finns en regionalvikarie med sina råd: Regionalrådet för den kvinnliga avdelningen och Regionalkommissionen för den manliga.

Vissa regioner uppdelas ytterligare i delegationer som omfattar mindre territorier. I dessa fall upprepas samma styrelsestruktur: en vikarie för delegationen och två råd. På lokal nivå slutligen finns Opus Deis centra som organiserar utbildning och själavård för prelaturens medlemmar inom sitt område.

Centren består antingen av kvinnor eller av män. I varje center finns ett lokalråd som leds av en föreståndare som är lekman tillsammans med minst två ytterligare medlemmar.

För den specifika själavården av de medlemmar som är knutna till varje center utser prelaten eller hans vikarier en präst från prelaturens prästerskap.

Inget ledningsuppdrag är på livstid, förutom prelatens.

Alla medlemmar sörjer för sina och sin familjs materiella behov genom sitt vanliga yrkesarbete. Utöver att försörja sig personligen ansvarar Opus Deis medlemmar och medarbetarna för de utgifter som prelaturens pastorala behov medför.

Dessa utgifter är huvudsakligen begränsade till att försörja och utbilda prelaturens präster, upprätthålla det centrala och de regionala styrelsernas säten, samt till de allmosor prelaturen ger. Naturligtvis stödjer även Opus Deis medlemmar sina kyrkor, församlingar osv. ekonomiskt.