Smedjan av den helige Josemaría Escrivá - nu på svenska

Lagom till den helige Josemarías helgonförklaring 2002 utkom på svenska ‘Vägen’ och ‘Plogfåran’, två av helgonets samlingar med aforismer. Dessa böcker består av korta och kärnfulla punkter som ska ge näring i bönelivet.

I samband med Álvaro del Portillos saligförklaring (den helige Josemarías efterträdare som Opus Deis prelat) utkommer nu bokförlaget Catholica med Smedjan, den tredje och sista i serien.

Vägen, Plogfåran och Smedjan är alla en frukt av den helige Josemarías önskan att skriva flammande böcker, som kunde sprida sig som en löpeld genom världen och ge människor ljus och värme, och förvandla deras stackars hjärtan till glödande kol för att frambära dem till Jesus som rubiner i hans kungakrona. I Smedjan är bilden av själen som bearbetas i Guds kärleks smedja central: Hur kan jag annat än ta din själ – rent guld – för att ta in den i smedjan och bearbeta den med eld och hammare tills detta nativa guld blir till en praktfull juvel som vi kan ge till min Gud, till din Gud? (Ur Smedjans prolog)

Den salige Álvaro del Portillo skriver om Smedjans tillkomst i förordet:Vi som hade den stora förmånen att få leva nära honom, fick ofta höra honom tala om denna bok, som tog form under årens lopp. Förutom att ge den sin slutliga ordning, hade han velat läsa var och en av punkterna i lugn och ro, för att sätta hela sin prästerliga kärlek i läsarnas tjänst. Han var inte intresserad av att försköna dem. Vad han ville var att föra ett förtroligt samtal med sina läsare, men i väntan på detta … kallade Herren honom till sin förtrolighet i det eviga livet. Och sådana som han lämnade punkterna överlämnas de nu till läsarna.

Smedjan finns nu att beställa på bokförlaget Catholicas hemsida.