Tillhör lekmännen också prelaturen, eller är det bara prästerna?

Såväl de ena som de andra tillhör prelaturen, där det, på samma sätt som i hela Kyrkan och i varje del av Kyrkan, finns samma grundläggande jämlikhet bland alla döpta, vad gäller deras kristna värdighet och uppdrag. På samma gång finns en väsentlig skillnad vad gäller prästadömet.

Foto: blazej.wojtyla

Den mångfald som uppstår av detta ligger som grund för en organisk samverkan mellan präster och lekmän i Kyrkans uppdrag som sådant. Att föreställa sig prelaturen som en institution med bara präster skulle motsäga det Opus Dei är och också den nyhet och särskilda beskaffenhet som utmärker prelaturerna.

Denna föreställning skulle uppfatta prelaturer som sammanslutningar av de präster som är inkardinerade i dem. Dessa sammanslutningar är visserligen mycket viktiga i Kyrkan, men helt olika på grund av att de är sammanslutningar bestående enbart av präster.

Opus Dei, däremot, omfattar i själva verket ett prästsällskap, Prästsällskapet av det heliga Korset, vilket är oskiljaktigt från prelaturen. Men Prästsällskapet av det heliga Korset ser endast till dess medlemmars andliga liv, inte till deras pastorala arbete, vilket inte ändras när de blir medlemmar.

Till detta sällskap tillhör prästerna i prelaturen och andra stiftspräster som även har tagit emot en kallelse till Opus Dei för att helga sig i sitt prästerliga kall. De utgör inte för den skull en grupp vid sidan om, utan anstränger sig för att deras prästerliga tjänst och deras förankring i stiftet – deras egen plats där de tjänar Kyrkan – blir allt mer fruktbar, i fullständig och hjärtlig lydnad till sin stiftsbiskop, vilken är den enda kyrkliga myndighet de beror av, samt i broderlig förening med alla andra präster.