Var Jesus singel, gift eller änkling?

20+ frågor och svar om Jesus Kristus. Artikeln har förberetts av teologer vid Navarras universitet.

• Fakta, som presenteras i evangelierna, berättar för oss, att Jesus utövade sitt hantverksjobb i Nasareth. (Mark. 6:3) När Han var ungefär trettio år, började Hans offentliga gärning. (Luk. 3:23) Under denna tid av hans offentliga liv, fanns det några kvinnor, som följde Honom, (Luk. 8: 2-3) och andra som han umgicks med (Luk. 10: 38-42) Fastän vi inte vid något tillfälle hör talas om att han levde i celibat eller var gift eller blev änkling, så hänvisar evangelierna till hans familj, till hans mor, till hans bröder och systrar, men aldrig till Hans ”fru”. Tystnaden talar för sig själv.

► Jesus var känd som ”Josefs son” (Luk. 23:4.22, Joh. 2:45; 6:42) och, när folket i Nasareth var överraskade av hans förkunnelse, ropade de: ” Är det inte snickaren, Marias son och bror till Jakob och Joses och Judas och Simon? Bor inte hans systrar här hos oss? (Mark. 6:3)

► Ingenstans finns det en uppgift om, att Jesus skulle ha eller skulle ha haft en fru. Traditionen har aldrig nämnt något om ett möjligt äktenskap för Jesus. Och den har inte gjort det därför att den ansåg, att äktenskapets verklighet skulle vara en förolämpning för någon som Jesus (som förresten återupprättade äktenskapet till dess ursprungliga värdighet, Matt. 19: 1-12) eller eftersom det är oförenligt med tron på Kristi gudomlighet. I stället höll sig traditionen, helt enkelt, till den historiska realiteten.

► Om det fanns en önskan att förtiga något, som kunde vara kompro­mette­rande för Kyrkans tro, varför vidarebefordrade den Jesu dop av Johannes Döparen, som utdelade ett dop till syndernas förlåtelse? Om den första Kyrkan hade önskat att förtiga Jesu äktenskap, varför mörklade man inte närvaron av vissa kvinnor bland de människor, som verkade tillsammans med Honom?

• Trots allt detta har åsikterna om att Jesus skulle ha varit gift fortsatt att existera. Det har blivit så, på grund av allmän praxis och lärouppfattning bland rabbinerna under det första århundradet. (Se ” Vilket var förhållandet mellan Jesus och Maria Magdalena? ” för information om Jesus förmodade giftermål med henne)

► Eftersom Jesus var rabbin och celibatet var otänkbart bland rabbinerna under den tiden, ligger det nära till hands att anse, att Han måste ha gift sig. (Det fanns undantag som Rabbi Simon ben Azzai, som när han angreps för att han var singel, sa: ”Min själ är förälskad i Toran. Andra kan ta hand om världen.” (Talmud of Babylon)

► Det är på grund av detta som några hävdar, att Jesus i likhet med andra fromma judar skulle ha gift sig, när han var 20 och sen ska ha lämnat sin fru och sina barn för att utföra sitt uppdrag.

• Svaret på denna invändning är tvåfaldigt:

► 1. Det finns bevis för, att celibat praktiserades av judar under det första århundradet.

– Flavius Josephus, Filon och Phynius d. ä., berättar att det fanns esséer, som praktiserade celibat, och vi vet, att några från Qumran levde i celibat.

– Filon pekar på, att ”terapeuterna”, en grupp asketer från Egypten, levde celibatärt.

– Även i Israels tradition var några berömda personer, som t ex Jeremias celibatär. Likaså levde Moses i sexuell avhållsamhet enligt den rabbinska traditionen för att bevara ett nära förhållande till Gud.

– Johannes Döparen gifte sig aldrig.

– Fastän celibatet inte var särskilt vanligt, var det inget okänt.

► 2. Även om ingen levde i celibat i Israel, behöver vi därför inte anta, att Jesus var gift.

– Bevis ger vid handen, att Han ville leva i celibat, och det finns många orsaker, som gör detta alternativ lovvärt och passande, därför att genom att vara celibatär understryks Jesu unikhet i förhållande till dåtidens judendom.

– Dessutom är det mer i överensstämmelse med Hans uppdrag. Det är uppenbart, att, utan att nedvärdera äktenskapet, eller kräva celibat av sina anhängare, Guds Rikes sak (Matt. 19:12) kärleken till Gud, som Han inkarnerade, står över allt annat. Jesus önskade att leva i celibat för att helt kunna förmedla den kärleken.