Vilken skillnad finns det mellan en mer eller mindre praktiserande vanlig katolik och en person i Opus Dei?

Det finns inte någon skillnad såtillvida att en person i Opus Dei är en vanlig katolik som inom ramen för sin kristna kallelse fått en särskild kallelse för att tillhöra en andlig familj och för att anstränga sig för att bli en bättre kristen och bidra till Kyrkans uppdrag.

Denna kallelse gör honom eller henne inte annorlunda från de andra, eftersom den inte innebär att dennes liv omvandlas till ett offentligt kyrkligt tecken på Kristi efterföljelse, vilket är utmärkande för kallelsen till en orden. Samhörigheten med världen är helt väsentlig för alla medlemmar i Opus Dei, även för dem som lever i celibat som en del av deras kallelse.

Om man med vanlig katolik menar personer som inte engagerar sig särskilt djupt i Herrens och Kyrkans tjänst, vill naturligtvis inte Opus Deis medlemmar likna dessa på något sätt. Än mer, de vet att de kallats att påminna alla om att det vanliga för Kristi lärjungar bör vara att ovillkorligen följa Honom med ett levnadssätt som ibland kan vara överraskande för den som inte betraktar detta från ett helt kristet perspektiv.