»Hur skulle Gud vilja att Notre Dame skulle vara?«

När Fran såg katedralen i Paris brinna tänkte han att han måste göra något. Nu har hans förslag till restaurering av Notre Dame valts ut bland de bästa i världen. Han har tagit sig till det slutliga urvalet, som avgörs nästa sommar.

Fran är ingenjör i industriell design och bor i Nules (Castellón). Trots sin ungdom - han är knappt 30 år gammal - har hans arbete redan placerat honom högst upp på världens designpodium.

Han har fått utmärkelser och nomineringar, den mest eftertraktade av alla är Reddot Award 2018, som anses vara en riktig design-Oscar. Juryn gav honom priset för den första kranen med fast yta som smälter samman med en bänkskiva av samma material, vilket underlättar rengöringen och eliminerar risken för haverier. Hans projekt för restaurering av katedralen Notre Dame i Paris valdes nyligen ut som ett av de bästa i världen av den globala arkitekturplattformen GoArchitect.

Fran vann Reddot Award 2018, som anses vara en riktig design-Oscar.

Redan som barn var han en blivande konstnär och vann flera teckningstävlingar. Han överraskade alla med ett julkort där han från minnet målade fasaden på Gaudís kyrka Sagrada Familia, som han just hade besökt med sina föräldrar.

I skolan gick det dock inte bra för honom, tills en lärare lyckades ge honom en vägledning: "Du skulle göra dig bra i designteknik". En värld öppnade sig i hans ungdomliga sinne och allt förändrades. Goda betyg kom.

Fran är inte medlem i Opus Dei, men han är mycket tacksam för vad han har fått under hela sitt liv från denna institution: "Min klass var den mest stökiga som någonsin passerat genom skolan, och jag var den värsta. Men de visste hur de skulle ge oss känslor och en anledning till saker och ting, även om vi inte insåg det då. Nu gör vi det. Den utbildning som jag fick i Miralventskolan, den som mina föräldrar, som är supernumerarier i Opus Dei, har gett mig, och den som jag nu får i ett Opus Dei-centrum, hjälper mig att ge en kristen mening åt min dagliga verksamhet ... det finns inga pengar för att betala allt detta. De av oss som har fått den och fortsätter att få den vet inte vad vi har".

Om sin far, en välkänd och mycket omtyckt kirurg i hela regionen, och sin mor lyfter han fram två dygder: de gör allt för andra och klagar aldrig. "När jag har sett dem arbeta dygnet runt för att hjälpa många olika människor (familjärt, ekonomiskt, medicinskt osv.) har jag lärt mig att arbete är meningsfullt om det tjänar till att lösa människors problem".

I skolan gick det dock inte bra för honom, tills en lärare lyckades ge honom en vägledning: "Du skulle göra dig bra i designteknik".

"Min far har alltid hjälpt människor så mycket att en gata har tillägnats honom, med enhällig röst från alla partier. När det invigdes förklarade han helt naturligt att detta synsätt på arbete som tjänst är vad han hade lärt sig i Opus Dei. Folk älskar honom väldigt mycket, för han är också glad, han vet hur han ska ta udden av problem, han hjälper till utan att göra en stor grej av sig själv", säger Fran.

Så snart han var klar med sin examen började Fran arbeta på en välkänd keramikindustri i Castellón. Han blev snart självständig. "Hemma lärde jag mig att arbete är nyttigt om man löser problem för andra. Och jag tillämpar det på design: jag försöker skapa saker som gör livet och arbetet lättare för människor och som också är vackra.

Notre Dames inverkan

"För mig var branden i Notre Dame som den 11 september 2001. Det hade en inverkan på mig. Liksom så många andra hade jag en viss känsla av att vara föräldralös om den inte snart skulle släckas och om den inte återställdes väl ... Och jag började fundera på hur man skulle kunna restaurera den. Ett problem hade uppstått, och kunde jag inte göra något åt det?"

Samma dag började han rita fram möjliga lösningar som respekterar katedralens ursprungliga mening, som på sin tid uppfördes med stor konstnärlighet och en för den tiden överraskande teknisk förmåga för att hedra Jungfrun. "De som byggde Notre Dame var mycket duktiga yrkesmän, men också troende människor: när man går in i katedralen känner man sig upphöjd mot Gud", säger han.

Han laddade ner ritningar, studerade situationen på djupet och kom fram till en modern design som var tekniskt genomförbar och helt integrerad med katedralens stil

När Frankrikes president Emmanuel Macron kort därefter utlyste en tävling för restaurering av Notre Dame tänkte Fran inte ett ögonblick efter. Han laddade ner ritningar, studerade situationen på djupet och kom fram till en modern design som var tekniskt genomförbar och helt integrerad med katedralens stil.

"En kyrkobyggnad är en plats för bön, och bön kräver en samlad och enkel miljö, där extravaganser eller särdrag som distraherar från det väsentliga, dvs. gudstjänst, inte är tillåtna", säger han. "Jag är inte för lösningar som bryter den ursprungliga harmonin i Notre Dame och som bara syftar till att göra den nya designern känd".

Fran känner som en gåva från himlen att hans projekt har valts ut bland de bästa av de flera hundra som skickades in. Han blev överväldigad när medierna började ringa honom med nyheten, eftersom han också var den enda spanjoren som valdes ut.

"Det har redan varit ett pris. Det viktiga är att vara i rörelse, på "startlinjen", som påven Franciskus säger. Om du ser ett problem, försök att hjälpa till att lösa det, stå inte stilla. Jag har också lärt mig detta i Opus Dei: det är inte kristet att stanna hemma när det finns ett problem utanför. Och Gud ber oss inte att lyckas, utan bara att försöka, att göra vad vi kan ...".