Kanoniseringsprocess för Alvaro del Portillo

Den 5 mars kommer kardinal Ruini att i Lateranpalatset presidera vid öppningssittningen då det påvliga vikariatets domstol inleder undersökningen för salighetsförklaringsprocessen av biskop Alvaro del Portillo, prelat av Opus Dei (Madrid 1914 – Rom 1994).

Don Alvaro, som han kallas av miljoner människor som anförtror sig åt hans förbön i hela världen, var en mycket begåvad student i ingenjörsvetenskap när han lärde känna Josemaría Escrivá de Balaguer. Han kände att Gud kallade honom till Opus Deis och bad om att få bli medlem år 1935. Han prästvigdes år 1944 när hans civila och prästerliga studier hade avslutats och blev sedan den helige Josemarías främste medhjälpare vid ledandet av Opus Dei, och år 1975 hans efterträdare.

I Rom där han bodde sedan år 1946 blev han bl.a. mycket uppskattad för det arbete han utförde inom Andra Vatikankonciliet (1962-1965) där han medverkade till att framhålla den stora roll lekmännen har inom Kyrkan, vilken han sammanfattade med dessa ord: ”att föra Kristi budskapet ut till alla de jordiska verkligheterna: till familjen, yrkeslivet, de sociala aktiviteterna, i det att de förvandlas till tillfällen för Guds möte med människorna.” Han var sekreterare till den kommission inom Konciliet som utarbetade dekretetet ”Presbyterorum Ordinis” som behandlade prästämbetet och det prästerliga livet.

Genom sin godhet och sitt ödmjuka väsen väckte han stor sympati bland personer av alla klasser och stånd. Författaren och journalisten Vittorio Messori, som en gång gjorde en intervju med honom, förklarade efter dennes död att då han slutade att tala med honom, hade han på grund av don Alvaros enkla och prästerliga visande av sin kärlek, hellre än att ägna sig åt intervjun, haft lust att bikta sig för honom.

Dagen för Alvaro del Portillos bortgång kom Johannes Paulus II, vilken hade ordinerat honom till biskop år 1991, för att be inför hans jordiska kvarlevor.

Kongregationen för helgonförklaringsprocesser har fastställt att två domstolar skall delta i processens första fas, dvs. undersökningen på stiftsnivå av Alvaro de Portillos liv, dygder och anda av helighet: den ena tillhörig Roms vikariat och den andra tillhörig prelaturen av Opus Dei. Sittningarna för den andra domstolen påbörjas den 20 mars. De två domstolarna är likställda i kompetens – med nödvändig koordinering – vad gäller inleding av undersökningarna (det handlar om att höra vittnens utlåtanden och att samla in dokument), men är inte kompetenta att fälla dom, detta kan bara den Heliga Stolen göra.

Med Alvaro del Portillo är f.n. antalet av prelaturen Opus Deis medlemmar för vilka man inlett helgonförklaringsprocesser uppe i sju personer. Bland dessa återfinner vi Montse Grases (1941-1959), den katalanska studentskan som med exemplarisk glädje uthärdade en plågsam sjukdom, Ernesto Cofiño (1899-1991), familjefar och barnläkare från Guatemala, som förvandlade sitt yrke till ett ständigt tjänande av medmänniskorna, och Tony Zweifel (1938-1989), en schweizisk ingenjör.