Kronologi över Ernesto Cofiños helgonförklaringsprocess

Med anledning av utfärdandet av dekretet om Ernesto Cofiños heroiska dygder publicerar vi en kronologi över de viktigaste stegen i hans helgonförklaringsprocess.

Med anledning av utfärdandet av dekretet om Ernesto Cofiños heroiska dygder publicerar vi en kronologi över de viktigaste stegen i hans helgonförklaringsprocess.

5 juni 1899. Ernesto Cofiño Ubico föddes i Guatemala City. Efter att ha specialiserat sig i Paris återvände han till sitt hemland för att praktisera pediatrik.

21 maj 1933. Han gifte sig med Clemencia Samayoa Rubio. I deras äktenskap föddes fem barn. 1956 ansöker han om inträde i Opus Dei som supernumarie-medlem.

17 oktober 1991. Guds tjänare avlider i Guatemala City med ett rykte om sig att vara helig.

Den 23 februari 2000. Prästen Juan Izquierdo Brousset utses till stiftets postulator för processen inför den ärkebiskopsämbetet i Guatemala City.

7 juli 2000. Kongregationen för helgonförklaringar beviljar det nihil obstat som ärkebiskopen av Guatemala City, ärkebiskop Próspero Penados del Barrio, begärt för stiftets utredning av ärendet.

31 juli 2000. Öppnande av stiftsprocessen om Guds tjänares liv, dygder och rykte för helighet, i närvaro av ärkebiskopen av Guatemala City. Fyrtiofem vittnen förhörs under 58 sessioner.

Den 5 april 2001. Avslutningssession för stiftsprocessen, i närvaro av ärkebiskopen av Guatemala City, i ärkebiskopens residens.

3 maj 2001. Överlämnande av handlingarna från stiftsprocessen till kongregationen för helgonförklaringar.

15 mars 2002. Kongregationen för helgonförklaringar beviljar dekretet om rättslig giltighet för stiftsprocessen.

10 maj 2002. Fr Daniel Ols O.P. utses till föredragande i kongregationen. Arbetet med Positio inleds.

4 oktober 2013. Efter dödsfallet av msgr. Flavio Capucci, den förste romerske postulanten för processen, utses prästen Miguel de Salis Amaral.

13 oktober 2017. Mgr José Jaime Brosel Gavilá utsågs till ny föredragande. Han hade utnämnts den 7 februari 2014.

Februari 2021. Positio super Vita, Virtutibus et Fama Sanctitatis av Guds tjänare överlämnas till kongregationen för helgonförklaringar (771 sidor).

15 november 2022. Under ledning av promotor fidei ger den särskilda kongressen för de teologiska konsulterna vid dikasteriet för helgonförklaringar ett positivt svar på frågan om Guds tjänares heroiska utövande av dygder.

31 december 2022. Prästen Santiago Callejo Goena utses till romersk postulator för processen.

21 november 2023. Den ordinarie sessionen med kardinaler och biskopar uttalar sig positivt om Ernesto Cofiños heroiska dygder.

14 december 2023. Påven Franciskus ger Dikasteriet för helgonförklaringar tillstånd att utfärda dekretet om heroiska dygder för Guds tjänare Ernesto Cofiño.