Meddelande från Opus Deis prelat angående Motu Proprio om personalprelaturer

Prelaten för Opus Dei skriver dessa ord med anledning av påven Franciskus Motu Proprio om personprelaturer den 8 augusti.

Sydney, den 10 augusti 2023

Mina kära: må Jesus vaka över mina barn!

Som ni kanske har sett utfärdade påven Franciskus i förrgår ett brev i form av ett Motu proprio rörande personalprelaturer. Ändringar av två paragrafer i den kanoniska lagboken kommer att införas, i överensstämmelse med det som fastställts i Predicate evangelium (om reformen av den romerska kurian) och med Motu proprio Ad charisma tuendum.

Jag skriver dessa ord för att dela med mig av att vi med ett barns uppriktiga lydnad mottar dessa beslut av den helige fadern, och för att be er alla att förbli mycket enade även i detta. På detta sätt följer vi den anda i vilken den helige Josemaría och hans efterföljare levde alla påvliga beslut som har rört Opus Dei. Eftersom Verket är en Guds och Kyrkans verklighet, leder den Helige Ande oss i alla lägen.

Å andra sidan är det logiskt att Motu Proprio från den 8 augusti också beaktas i det arbete med anpassning och uppdatering av Verkets stadgar, som pågår sedan ett år. Med tanke på detta förnyar jag nu den uppmaning till bön som jag riktade till er för några månader sedan, så att detta projekt kan ros i land. Jag skulle också vilja att vi, genom Guds nåd, dag för dag förstärker känslan att vi är kyrkans barn, bröder och systrar i en förenad familj, som försöker att i sina liv förkroppsliga det budskap som den helige Josemaría mottog. Låt oss vara apostlar som storsint sår förståelse och kärlek, med den glädje som springer ur att vi fått möta Herren.

De ändringar som fastställs i dessa paragrafer hänvisar till den allmänna lagen om personalprelaturer. I tillägget som avser lekmän – Opus Deis existensberättigande: vanliga kristna mitt i världen, som söker Gud genom sitt yrkesarbete och sitt vanliga liv – klargörs det faktum att de är kristtrogna som lyder under ett stift, precis som alla andra katoliker. När det gäller Verket är de också medlemmar av denna övernaturliga familj, tack vare en specifik kallelse.

Slutligen uppmuntrar jag er att fortsätta att följa med mig på min pastorala resa till Australien och Nya Zeeland under de närmaste dagarna, som jag nyligen berättade för er i ett annat meddelande, och att åberopa Jungfru Marias moderliga förbön under den annalkande högtiden för Marias himmelsfärd.

Med all min tillgivenhet välsignar jag er.

Er fader

Fernando Ocáriz