Opus Deis prelats vallfärd till det heliga landet

Några anteckningar och fotografier av pilgrimsfärden som msgr. Fernando Ocáriz gör till de heliga platserna.

Msgr. Fernando Ocáriz anlände till flygplatsen Ben Gurión (Israel) den 17 augusti för att göra en pilgrimsfärd genom det heliga landet fram till den 25 augusti. Det tidigare besöket av en Opus Dei-prelat går tillbaka till 2013, då biskop Javier Echevarría kom för att välsigna Saxum Visitor Center.

I torsdags kunde biskop Ocáriz se denna permanenta utställning som introducerar pilgrimer i det heliga landet med förklaringar, videor och andra multimediaresurser. Senare åt han lunch med patriarken av Jerusalem, ärkebiskop Pierbattista Pizzaballa.

Nästa dag gick han först till bebådelsebasilikan, där han bad inför resterna av vår Frus hus och firade mässa för 20 personer i Santa Anas kapell.

Han besökte även en plats nära basilikan som kallas "den rättfärdiges grav", där man kan se de arkeologiska lämningarna av ett hus och en grav från 1:a århundradet, som hjälper till att återskapa miljöerna från Jesu Kristi tid. På eftermiddagen gjorde han en pilgrimsfärd till kyrkan i Kana, där bröllopsmiraklet firas, då Jesus förvandlade vatten till vin. Där finns en kärl från den tiden, som hjälper till att få en uppfattning om dem som tjänarna använde när de hjälpte till i Herrens första mirakel.

Sedan fortsatte han till berget Tabor. I kyrkan till minne av Kristi förklaring bad han en stund inför det heliga sakramentet. Senare betraktade de från toppen av berget Jisreeldalen, varifrån många platser relaterade till Jesu liv och andra som nämns i de heliga skrifterna kan ses.