Valet av nästa prelat i Opus Deis inleds den 23 januari

Den valkongress som ska utse Opus Deis prelat inleds den 23 januari 2017 i Rom. Efter att påven utnämnt den nye prelaten kommer denne att överta ämbetet efter biskop Javier Echevarría som avled den 12 december 2016.

Påve Franciskus: “Må våra hjärtan brinna av Jesus, den gode herdens, kärlek” (3/6 2016)

Msgr. Fernando Ocáriz, prelaturen Opus Deis hjälpvikarie, har sammankallat en valkongress till den 23 januari för att välja nästa prelat. Den tidigare prelaten, biskop Javier Echevarría, avled den 12 december 2016 på sjukhuset Campus Bio-Medico i Rom av andningssvikt.

I processen för att utse prelat deltar både män och kvinnor. Dess höjdpunkt är påvens bekräftelse av valet. Opus Deis hemsida kommer att informera om kongressens olika faser.

Valbar är bara en präst, fyrtio år eller äldre, som är medlem av väljarkongressen

Valbar är bara en präst, fyrtio år eller äldre, som är medlem av väljarkongressen och som har varit inlemmad i prelaturen i minst tio år och fem år som präst.

Prelaturens stadgar beskriver de olika mänskliga, andliga och juridiska egenskaper som prelaten måste ha för att försäkra att ämbetet utövas så oklanderligt som möjlighet: i korthet måste han utmärka sig i kärlek och klokhet, fromhet, kärlek till kyrkan och till hennes läroämbete samt trohet till Opus Dei. Han måste ha en bred kunskap, såväl i kyrkliga som civila vetenskaper och ha tillräcklig pastoral kompetens. Det är liknande krav som krävs i kanonisk rätt för kandidater till biskopsämbetet.

De Opus Dei-medlemmar som deltar i valkongressen (i dagsläget cirka 150) är både präster och lekmän som är minst 32 år och som har varit medlemmar i prelaturen i minst nio år. De är utnämnda bland medlemmar från de länder där Opus Dei utför sitt pastorala arbete.

Valprocessen inleds redan innan med ett förberedande möte i högsta rådet på den kvinnliga sidan (det så kallade centralrådet). Det inleds den 21 januari. För närvarande utgörs rådet av kvinnor från tjugo olika nationaliteter. Var och en av dem föreslår individuellt ett eller flera namn på präster som hon anser mest lämpliga för prelatsämbetet. Kongressledamöterna utför sedan voteringen utifrån dessa förslag. När valet är klart och den utvalde har accepterat, ber han själv eller genom någon annan påven att bekräfta valet. Det är påven som formellt utnämner Opus Deis prelat.