Världsungdomsdagen 2011 (18 augusti)

Påvens välkomstal till ungdomarna den 18 agusti vid plaza de Cibeles.

Vi har nyss lyssnat till några ord i evangeliet, som handlar om att lyssna till vad Jesus säger och att praktisera det i handling. (”Den som hör dessa mina ord och handlar efter dem”.) Det finns ord som bara är till för att roa, de far förbi som en vindfläkt, andra ord är bara till för att ge information – men de ord som kommer från Jesus måste nå våra hjärtan, rota sig och blomma ut i våra liv. Om de inte gör det förblir de innehållslösa och likgiltiga. De leder oss inte till Honom och därför förblir Kristus fjärran, bara en röst bland många andra som vi hör. När Mästaren talar lär Han inte något som han har lärt sig av andra, utan det som Han själv är, den ende som verkligen känner människans väg till Gud. Han är den som öppnade den vägen för oss, han har skapat den för att vi ska få det verkliga livet, det liv som är värt att levas under alla omständigheter, och som inte ens döden kan förstöra. Evangeliet fortsätter och förklarar detta med bilden av någon som bygger på berggrund och vars bygge står emot alla angrepp, i motsats till den som bygger på sand – kanske på ett paradisiskt ställe skulle vi säga i dag – men hans bygge kollapsar vid första vindstöt och faller sönder.

Kära unga, lyssna noga till Herrens ord, så att de för er blir ”ande och liv” (Joh.6:63), rötter som ger näring åt ert väsen en livsregel som gör oss lika Kristi person – så att vi blir fattiga i anden, törstande efter rättfärdighet, barmhärtiga, renhjärtade, fredsälskande. Lyssna ofta varje dag som man gör med den ende Vän som inte sviker, den med vilken vi vill dela vårt livs väg. Naturligtvis vet ni att när vi inte vandrar bredvid Kristus vår ledare, går vi vilse på andra stigar, på våra blinda och själviska infalls väg eller på vägen med de bedrägliga och nyckfulla förslagen, som smickrar men tjänar (bara) oss själva och som drar tomhet och frustration med sig i sitt kölvatten.

Använd dessa dagar för att lära känna Kristus bättre, och var säkra på att, rotade i honom, kommer er entusiasm och glädje, er önskan att gå vidare, att nå högre, ja till Gud, att ha en säker framtid, därför att livets fullhet redan har blivit rotad i er. Låt detta liv gro med gudomlig nåd, generöst och utan halvmesyrer, medan ni fortsätter stadigt mot målet att bli heliga. Och med tanke på våra svagheter vilka ibland överväldigar oss, kan vi lita på Herrens nåd, som alltid är redo att hjälpa oss på nytt och som ger oss förlåtelse i botens sakrament.

Om ni bygger på den fasta berggrunden, kommer inte bara ert liv att bli säkert och stabilt utan det kommer också att hjälpa Kristi ljus att lysa på era jämnåriga och på hela mänskligheten, och erbjuda ett gott alternativ till dem som misslyckats, därför att grunderna till deras liv varit ombytliga; liksom till alla som nöjer sig med att följa trenderna: de väljer den omedelbara vinsten och glömmer den sanna rättvisan eller de tar sin tillflykt till sina egna åsikter i stället för till den enkla sanningen.

Ja, det är verkligen många som tror sig vara gudar och tänker att de inte behöver några rötter och inte heller några grundvalar förutom sig själva. De bestämmer själva vad som är sant eller inte sant, vad som är gott och ont, vad som är rätt eller orätt; vem som får leva och vem som får offras till fördel för något annat, och som låter tillfället avgöra nästa steg utan någon tydlig väg, och som låter sig ledas av varje ögonblicks impuls. Dessa frestelser finns alltid. Det är viktigt att inte ge efter för dem, ty i själva verket leder de till någonting så flyktigt, som ett liv utan horisonter, en frihet utan Gud. Å andra sidan vet vi mycket väl att vi blivit skapade fria, till Guds avbild, så att vi skall kunna gå före i sökandet efter sanning och godhet, ta ansvar för våra handlingar, inte bara vara blinda utövare utan skapande medarbetare i uppdraget att odla och försköna skapelsens verk. Gud söker efter en ansvarsfull samtalspartner, någon som kan föra en dialog med Honom och älska Honom. Genom Kristus kan vi verkligen lyckas, och rotade i Honom får vår frihet vingar. Är inte detta det stora motivet till vår glädje? Är inte detta den fasta grund på vilken en civilisation av kärlek och liv skall byggas, som kan göra oss alla till sanna människor?

Kära vänner, var kloka och visa, bygg era liv på den fasta grund som är Kristus. Denna visdom och klokhet kommer att leda era steg, ni kommer inte att vara rädda, och frid kommer att råda i era hjärtan. Då kommer ni att bli välsignade och glada, och er glädje kommer att påverka andra. De kommer att undra vad hemligheten med era liv är, och de kommer att upptäcka att den klippa som uppehåller hela byggnaden och på vilken hela ert liv vilar är just Kristus, er vän, broder och Herre, Guds människoblivne Son som ger konsistens åt hela universum.

Han dog för oss alla, uppstod så att vi skulle få liv, och nu, levande och nära alla män och kvinnor, vakar Han från Faderns tron ständigt med kärlek över var och en av oss.

Jag anförtror frukterna av denna Världsungdomsdag åt den allra heligaste Jungfrun Maria, som sade ”Ja” till Guds vilja och ger oss ett unikt exempel på trofasthet till sin gudomlige Son, som hon följde till döden på korset. Vi kommer att djupare begrunda detta under Korsvägens stationer. Och låt oss be att vårt Ja till Kristus liksom hennes blir ett ovillkorligt Ja till Hans vänskap, både vid slutet av denna Världsungdomsdag och genom hela vårt liv.

Översättning: IYS